Želite kapital na Funderbeamu? Ovo su četiri savjeta za vas!

Mi u Funderbeamu volimo reći kako ne poznajemo granice, piše Grgo Vuković, account manager u na ovoj inovativnoj platformi za prikupljanje kapitala. Kako investitori, tako i tvrtke na našoj platformi dolaze iz cijelog svijeta.

Također, tvrtke koje su prikupljale kapital preko Funderbeama ne mogu biti različitije u aspektu industrija i stupnju razvoja. IT startup tvrtke koje su osnovane godinu dana prije dokapitalizacije, do najveće hrvatske consulting kuće i 25-godišnje craft pivovare.

Prije potencijalne Funderbeam kampanje, postoji više stvari koje će ubrzati proces i dodatno pridonijeti kvaliteti finalne kampanje.

1.Okružite se savjetnicima i potencijalnim investitorima

Neke od zainteresiranih tvrtki za prikupljanje kapitala na Funderbeamu su izuzetno aktivne u „startup zajednici“, pa im je tako i cijeli koncept „equity crowdfundinga“, traženjem investitora i pregovora puno bliži nego onima koji nisu. Ako jeste, odlično! Ako niste, mi smo tu da vam pomognemo i približimo vas našem svijetu.

Unatoč tome, u našoj „startup zajednici“ postoje ljudi kojima je to posao. Na našim područjima je sve više mentora i savjetnika, koji su specijalizirani za edukaciju i pripreme za financiranje. Oni vam uistinu mogu puno pomoći i ubrzati proces, ali birajte pažljivo!

Preko Funderbeama se u Hrvatskoj uspješno financiralo već osam tvrtki. Njih također možete pitati za savjet kako najbolje pristupiti pripremi same kampanje. Oni imaju najbolje iskustvo, i najbolje se s njima možete poistovjetiti.

Jako je bitno napomenuti da svaka kampanja na Funderbeamu mora imati tzv. vodećeg ulagača (Lead Investitor). To je osoba koja ulaže značajan postotak cijelog traženog iznosa, te s tvrtkom pregovara strukturu transakcije i valuaciju. Također ima mentorsku ulogu u cijeloj kampanji. Idealno je kad tvrtka već ima zainteresirane ulagače, od kojih bi netko mogao biti vodeći.

2. Razvoj poslovnog plana

Sama kampanja je zapravo poslovni plan, formatiran po Funderbeamovom standardu, uz dodatak kratkog videa. Standardiziranim formatom omogućujemo investitorima da lakše i preglednije mogu analizirati razne prilike za ulaganje.

Ako unaprijed počnete razvijati skicu poslovnog plana po Funderbeamovom formatu, kroz taj proces ćete lakše shvatiti što točno investitori na našoj platformi traže i očekuju.

Svakako savjetujem da napravite račun na Funderbeamu i otvorite stranice kampanja koje su uspješno prikupile željeni iznos sredstava. Vrlo brzo možete shvatiti koje informacije je željeno iznjeti, i na koji način ih prezentirati.

Kroz nacrt poslovnog plana po spomenutom formatu, vrlo često i same osnivači tvrtki dobiju nove ideje, shvate u kojem smjeru žele voditi poslovanje, i kako prezentirati cijelu priču potencijalnim ulagačima.

3. Unaprijed pripremite marketinški i komunikacijski plan

Prije početka cijelog procesa pripreme kampanje, jako je bitno odrediti jasne ciljeve, što točno želite postići samom kampanjom, osim samog prikupljanja kapitala. Tvrtke imaju različite motive i strategije kako žele iskoristiti medijski prostor i utjecaj kampanje na Funderbeamu. Stvari koje se žele postići kampanjom, osim samog kapitala, se puno uspješnije ako se planiraju prije početka kampanje.

Jedan od jako bitnih, a često zaboravljenih aspekata poslovanja za vrijeme trajanja kampanje, je aktivnost na društvenim mrežama. Nemojte samo otvoriti profile na društvenim mrežama, počnite graditi zajednicu.

Iskoristite „reach“ same kampanje za svoju dodatnu korist. Vaši kupci, pratitelji, prijatelji, fanovi i potencijalni ulagači žele čuti što se događa sa tvrtkom, kako kampanja napreduje, koji su planovi i vijesti. Komuniciranjem kanalima društvenih mreža sa potencijalnim ulagačima se pokazalo izuzetno uspješnim.

4. Organizacija financijskih izvještaja i izvora informacija/tvrdnji

Jedna od možda iznenađujućih stvari koja se često pojavljuje, a izuzetno usporava proces je – (ne)organizacija knjigovodstva. Povijesni financijski izvještaji i financijske projekcije moraju biti jako dobro organizirani.

Organizirani financijski izvještaji i financije za tekuću godinu su krucijalni za povjerenje potencijalnog ulagača, kao i dokaz profesionalnosti tvrtke i cijelog tima. Također, potrebni su za što točniju i realniju kalkulaciju financijskih projekcija.

Funderbeam također provodi analizu tvrtke. Izuzetno nam olakšava i ubrzava posao ako su financije i informacije organizirane na jednom mjestu.

Jako je teško sažeti sve u kratkom tekstu, tako da je najbitnije za znati da smo mi uvijek dostupni za sva pitanja i savjete.

Povezano