Zašto je obrazovanje važno za poslovne anđele?

Poslovni anđeli ulažu vlastiti novac u startup tvrtke i tvrtke u ranim fazama razvoja, preuzimaju manjinski položaj u tvrtki i obzirom na visok stupanj rizika ulaganja očekuju visok povrat ulaganja ovisno o fazi razvoja tvrtke, te planiraju iz nje izaći kroz pet do deset godina.

U ranoj fazi razvoja dinamičnim poduzetnicima ne nedostaje samo kapital, već i strateško vodstvo uz koje bi njihovo poslovanje raslo. Mnogima nedostaje menadžersko iskustvo, a to je rizik koji mnoge, pa i najperspektivnije kompanije ne uspijevaju nadići i preživjeti.

Ulaganja poslovnih anđela povećavaju šanse da tvrtke prežive najtežu fazu razvoja, inicijalnu, tako što ih jačaju i pripremaju za kasnije faze razvoja i olakšavaju im pristup drugim, formalnijim oblicima financiranja poput fondova rizičnog kapitala ili klasičnog komercijalnog financiranja.
Zaključno, u inicijalnoj fazi financiranja poduzeća, poslovni su anđeli najučinkovitiji izvor kapitala, jer kao „dioničari“ čine više, doprinoseći svojim iskustvom, znanjem i vezama u korist tvrtki u koje ulažu.

Što čine?

Poslovni anđeli povećavaju vrijednost kompanija u koje ulažu. Ulažu „pametni kapital“ u startup tvrtke na pet do deset godina uz visoku stopu rizika . Zauzvrat dobivaju povrat ulaganja po internoj stopi prosječno višoj od 25 posto.

Ono što poslovne anđele najviše razlikuje od svih drugih vrsta ulagača, a to je i ona zbog koje ih poduzetnici najviše cijene, jest njihov doprinos u „pametnom kapitalu“. To znači da poslovni anđeli ne ulažu samo financijski kapital, već doprinose znanjem i stručnošću u područjima presudnim za preživljavanje i razvoj mlade tvrtke, pomažu kroz svoju mrežu kontakata, ubrzavaju poslovne procese i pomažu poduzetnicima da pronađu buduće komercijalne i naprednije izvore rizičnog kapitala.

Zašto su toliko važni?

Možda ste čitali o važnosti poduzetničke kulture kao pokretača stvaranja bogatstva i poslova.
No, poslovni anđeli su manje poznati jer su intervencije javnog sektora koje se odnose na poduzetništvo koncentrirane prije svega na potražnju za kapitalom, odnosno na poduzetnike, dok u dovoljnoj mjeri ne prepoznaju stranu ponude kapiala, odnosno poslovne anđele za mlade tvrtke.
Kako sam radila u javnom sektoru i kao istraživač ove teme, mogu posvjedočiti kako ove jednostrane intervencije nisu učinkovite jer zaboravljaju na drugu stranu „jednadžbe ranog financiranja“, one koji imaju kapital. Mnogo sam puta čula kako javni sektor u bogate neće ulagati, no tu i vidim izazov. Prije deset i dvadeset godina poslovni anđeli bili su osobe s velikim osobnim bogatstvom i iznimnim iskustvom, vezama i vremenom da se posvete firmama u koje ulažu.

No, u posljednje se vrijeme ta slika znatno izmijenila. S ulaganjem od tek nekoliko tisuća kuna u grupi poslovnih anđela, nema potrebe da se ističete senioritetom.

Javni sektor koji je zainteresiran za razvoj zemlje kroz startup tvrtke mora njegovati i poticati inicijative koje podržavaju i poslovne anđele. Razlog je jednostavan. Više poslovnih anđela povećava šanse startup tvrtki za preživljavanje, a u isto vrijeme povećavaju inovativnost i konkurentnost zemalja i njihov ekonomski razvoj kroz stvaranje novih poduzeća .

Konačno, odgovor na pitanje iz naslova: zašto je obrazovanje važno za poslovne anđele?

Kako poduzetnici moraju steći sposobnosti upravljanja koje će im omogućiti da njihove tvrtke prežive, rastu i eventualno se šire, poslovni anđeli moraju naučiti gdje pronaći, kako procijeniti i uložiti u ta poduzeća. Proces edukacije potencijalnih ili investitora koji ulažu prvi put poznati su kao „programi spremnosti ulagača“ i „akademije poslovnih anđela“.
Riječ je o programima koji daju profesionalne i tehničke vještine koje trebaju potencijalnim i trenutnim investitorima.

Neki od ciljeva koje ti programi izgradnje kapaciteta pokušavaju ostvariti su povezani s procesom ulaganja, od identifikacije i procjene mogućnosti do izlaska iz kompanije. Nadalje, ti programi trebaju biti usmjereni i na specifične potrebe ženskih poslovnih anđela. Privlačenje novih poslovnih anđela na tržište, izgradnja povjerenja i umrežavanje u zajednici i industriji su također dio obveza edukatora poslovnih anđela.
Kad sam prije tri godine iz SAD-a došla u Hrvatsku otkrila sam jaz u hrvatskom ekosistemu. Osim CRANE-a nije postojala nijedna druga organizacija poslovnih anđela usmjerena na edukaciju.

U drugoj mreži poslovnih anđela u Hrvatskoj, Keymon Angels, prepoznali smo potrebu edukacije potencijalnih i poslovnih anđela u prvom ulaganju da se educiraju kako postati aktivni tržišni igrači i poboljšaju svoje ulagačke vještine učinkovito, proaktivno i profesionalno. Poslovni anđeli moraju razumjeti pravila igre koja uključuju visoke rizike, ali i visok povrat ulaganja.

Zbog toga smo u ožujku ove godine i osnovali prvu akademiju za poslovne anđele u Hrvatskoj, a vjerojatno i regiji, Keymon Angels BAA 2019.
Ukoliko se neki od vas pitaju što ova žena radi u Hrvatskoj, odgovor je jasan, barem meni. Ulaganja poslovnih anđela sve su važnija u Hrvatskoj i regiji srednje i jugoistočne Europe, gdje imaju velik potencijal, za razliku od zapadne Europe, gdje su već ušla u zrelu fazu i prosječnu dob ulagača od preko 60 godina. U regiji srednje i jugoistočne Europe, prosječna je pak dob investitora 42 godine, što garantira još najmanje dvadeset godina dinamičnih aktivnosti poslovnih anđela.

U Keymon Angels godišnje uspijemo hrvatskom tržištu pridonesti s najmanje tucet novih poslovnih anđela godišnje. Ponosni smo što smo daleko nadmašili europske statistike o uključivanju novih ženskih poslovnih anđela za 2019. godinu i želimo to ponoviti i 2020. Nakon čitanja ovog teksta, nadamo se da ćete ozbiljno razmotriti mogućnost da postanete poslovni anđeo ili anđelica.

Povezano