Zagrebačka burza u prvom polugodištu 2024.

Godina je započela predstavljanjem Artificial Intelligence Research projekta (AIR) te okruglim stolom pod nazivom „Fintech: tehnologija u službi kapitala“.

Projekt AIR financiran je od strane EBRD-a kroz Taiwan Business EBRD Technical Cooperation fond, a cilj mu je kreiranje naprednog rješenja za vrednovanje društava temeljeno na AI-u. Sudionici su zaključili da fintech može donijeti niz dobrobiti za sve dionike tržišta kapitala te da su ovakva inovativna rješenja nužna kako bi pružila dodanu vrijednost korisnicima budući da strukturirano upravljanje podacima omogućuje njihovo preoblikovanje u nove uvide za ulagatelje vodeći prema učinkovitijem upravljanju investicijskim odlukama.

Tijekom veljače održane su i dvije besplatne i izvrsno posjećene edukacije: „Upoznajmo ETF-ove“, koja je okupila više od 230 sudionika iz čitave Hrvatske i država regije, te edukacija o rodnoj ravnopravnosti i financijskim tržištima u suorganizaciji s United Nations Sustainable Stock Exchanges Initiative, čiji je Zagrebačka burza član, s ciljem podizanja svijesti sudionika o održivom poslovanju kroz razumijevanje financijskih implikacija rodne nejednakosti, poboljšanja korporativnog izvještavanja i pismenosti o rodnoj ravnopravnosti te identificiranja tržišnih prilika koje ova poboljšanja pružaju.

Zagrebačka burza i ove je godine bila jedna od više od 100 svjetskih burzi na kojima je simboličkim zvukom zvona označen početak trgovanja povodom Međunarodnog dana žena kako bi se skrenula pažnja na važnu ulogu poslovnog sektora u unaprjeđenju ravnopravnosti spolova, a u svrhu postizanja ciljeva održivog razvoja i podizanja svijesti o načelima osnaživanja žena.

Akademija Zagrebačke burze ponovno se aktivno uključila u obilježavanje Tjedna novca, vodećeg globalnog događaja podizanja svijesti o važnosti financijskog obrazovanja te financijske uključenosti za djecu i mlade. U aktivnostima Akademije tim povodom do sada je sudjelovalo više od 1.400 učenika i studenata iz cijele Hrvatske i inozemstva.

Uz to, Akademija je obilježila i 14. godišnjicu rada, a do sada je organizirala više od 600 edukativnih događanja, kroz koje je prošlo gotovo 13.000 sudionika. Izuzetan naglasak stavlja se na edukaciju mladih, posebno srednjoškolaca i studenata, kojih je kroz godine educirano više od 5.700.

15. godišnja edukacija za izdavatelje

U lipnju je već tradicionalno održana investicijska konferencija Zagrebačke i Ljubljanske burze „CEE Investment Opportunities“, koncipirana kao mjesto susreta investitora te eminentnih izdavatelja iz regije (kompanije uvrštene na Zagrebačku, Ljubljansku te Bukureštansku burzu), s ciljem da se kroz niz individualnih sastanaka na jednome mjestu u kratkom periodu omogući neposredan kontakt kompanija i investitora. Ukupno je održano oko 170 sastanaka između 16 kompanija te 45 analitičara i investitora.

Na samom kraju polugodišta, Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga, Središnje klirinško depozitarno društvo i Zagrebačka burza održali su 15. godišnju edukaciju namijenjenu društvima čiji su vrijednosni papiri uvršteni na uređeno tržište Zagrebačke burze, uz sudjelovanje 80-ak predstavnika izdavatelja.

TRGOVANJE U PRVOM POLUGODIŠTU 2024. g.

Promet unutar knjige ponuda te ukupni promet korigirani su oko -13% u odnosu na prethodno polugodište, dok je dionicama unutar knjige ponuda trgovano -7,6% manje.

Međutim, gledajući isto razdoblje lani, statistika otkriva drugačiju sliku: gotovo +26% bolji promet dionicama unutar knjige ponuda, +135% veći promet ETF-ovima i u konačnici +49% porasta ukupnog prometa.

Tržišna kapitalizacija rasla je u oba slučaja: u odnosu na drugo polugodište lani, vrijednost dionica ojačala je +8,8%, a ETF-ova +117,5%. U usporedbi s prvim dijelom prošle godine, situacija je još bolja: tržišna kapitalizacija dionica veća je +21,4%, a ETF-ova +254,5%

U odnosu na kraj prošle godine, gotovo su svi indeksi rasli, i to većinom dvoznamenkasto – najviše CROBEXindustrija (+24,1%), a slijedi ga CROBEXkonstrukt (+19,9%), dok su CROBEX i CROBEXtr ojačali +11,7% te +13,9%.

U prvoj polovici godine najviše je trgovano dionicama društava Ericsson Nikola Tesla d.d., HT d.d. i Podravka d.d.

Više…

 

 

Povezano