Prvih 10 godina Akademije Zagrebačke burze

Zagrebačka burza od svojih je početaka, još od ranih 1990-ih, intenzivno radila na edukaciji o temama koje se odnose na tržište kapitala, investiranje te aktivan pristup vlastitim financijama.

Tijekom godina Burza je redovito organizirala serije predavanja za razne skupine sudionika financijskog tržišta, u rasponu od malih investitora do infrastrukturnih ustanova i profesionalaca, s posebnim naglaskom na studentsku i srednjoškolsku populaciju. S vremenom pokazala se potreba formaliziranijeg pristupa edukaciji kao i širenja baze znanja o financijskim temama, što je dovelo do osnivanja Akademije Zagrebačke burze.
Akademija Zagrebačke burze pokrenuta je u svibnju 2010. kao edukativni odjel Zagrebačke burze, uz potporu Europske banke za obnovu i razvoj, a danas je najveći pružatelj usluga edukacije o financijskim tržištima u Hrvatskoj.

Od 7 do 80 seminara

Tih prvih deset godina bilo je jedno sjajno i uzbudljivo putovanje, s gotovo 10.000 polaznika, od čega oko 5.000 mladih kojima su osigurane besplatne edukacije, s više od 500 edukativnih događanja, više od 200 predavača te prosječnom ocjenom seminara od 4.8. Te 2010. Akademija je inicijalno ponudila svega 7 seminara, a danas polaznici mogu birati između više od 80 različitih vrsta seminara i programa.

Ove brojke doista su impresivne i daju jednu opipljivost, materijalnost, ali ono što je kroz ove godine izuzetno snažno oblikovalo samu Akademiju jesu sva ona manje vidljiva, ali jednako važna iskustva, dojmovi, atmosfera, doživljaji i anegdote s našim polaznicima, s kojima smo zajedno učili i družili se te dizali ljestvicu financijskih znanja u Hrvatskoj.

Prvi seminar – Osnove tržišta kapitala: pohađali ga pekari, pomorci, glumci, liječnici

Najpopularniji seminar i danas je, očekivano, Osnove tržišta kapitala, koji je na programu svih 10 godina i kroz to vrijeme kontinuirano je razvijan te održan čak 33 puta, a upravo je u pripremi i 34. izdanje, i to online, što je još jedna novost u ponudi Akademije.

Baš je taj seminar označio početak rada Akademije 17. svibnja 2010. i živo je svjedočanstvo koliko su znanja o tržištu kapitala interesantna najrazličitijem profilu i dobi polaznika, tako da su ga pohađali pojedinci u dobnom rasponu od srednjoškolaca do umirovljenika, a među njima bilo je i prevoditelja, dizajnera, pekara, glumaca, knjigovođa, poduzetnika, liječnika, informatičara, odvjetnika, pomoraca, i brojnih drugih polaznika koje rado pamtimo.

Ranije navedene brojke danas su impresivne, no u jesen 2010., kad su osmišljeni prvi seminari, netko nam je morao prvi dati povjerenje: bili su to polaznici iz Petrokemije, Atlantic Grupe, i Končar Elektroindustrije, na seminaru Odnosi s investitorima, i izuzetno smo im zahvalni što su prepoznali i podržali Akademiju u tim našim najranijim danima.

Mnogi polaznici priznali su nam da su došli na Akademiju nakon što su sami učinili prve (neuspješne) korake na tržištu kapitala te shvatili da je znanje temelj svega jer samo informirani investitor može donijeti adekvatnu investicijsku odluku. Time su nam potvrdili i da se cilj osnivanja Akademije doista ostvaruje – jačati financijska znanja i vještine svih sudionika financijskog tržišta, a time doprinositi i razvoju tržišta kapitala.

Nerijetko smo prijave za seminare dobivali i noć prije održavanja seminara, svega nekoliko sati pred početak, a jednom je na već započet seminar došao polaznik koji je upravo na internetu vidio da se održavaju Osnove tržišta kapitala. Bila je riječ o sportašu iz susjedne zemlje, koji je u Hrvatskoj trenirao odbojku – brzo smo rješili administraciju pa nam se polaznik stigao na vrijeme pridružiti.

Seminari uglavnom započinju u „lakšem“ tonu, predstavljanjem polaznika, neformalnim razgovorom, i potrebno je neko vrijeme da se sudionici „otvore“ i da krenu pitanja i diskusija. No, jednog četvrtka 2017. nije bilo tako. Poslijepodne pred seminar svjetska rejting agencija objavila je porazne rezultate za kreditni rejting najvećeg hrvatskog koncerna. Tog je četvrtka trgovanje na burzi krenulo „u crveno“, a s tim i prava lavina pitanja predavaču, tako da smo brzo prevladali onu nelagodu tko će prvi „progovoriti“ i „probiti led“.

Važnost „networkinga“

Kroz godine bilo je raznih simpatičnih situacija, od ostavljenih kišobrana, rokovnika, jakni i drugih predmeta kojima smo kasnije tražili vlasnika, do dolazaka polaznika na krive datume – tada bismo s polaznikom popili kavu i nastojali iz svake situacije izvući nešto pozitivno i iskoristiti ju za osnaživanje našeg međusobnog odnosa.

Koliko je na našim edukacijama važna upravo ta komponenta kreiranja odnosa, „networkinga“, najbolje oslikava primjer polaznice koja se, kad je njezina tvrtka zapošljavala novi kadar, sjetila jednog polaznika sa seminara koji je pohađala, koji je bio baš iz tražene struke. Preporučila ga je, i uskoro su postali kolege. On je, u šali, rekao da će rado preporučiti Akademiju kao mjesto na kojem je – osim znanja – dobio i posao.

Od brojnih lijepih prigoda osobito pamtimo promociju prve generacije programa za odnose s investitorima, koji je do danas završilo čak osam generacija. Bila je to simpatična svečanost, na koju su došli i članovi obitelji te prijatelji i kolege promoviranih, kao i njihovi nadređeni, a jedan je polaznik rekao da mu je ta promocija bila ljepša i draža nego ona na fakultetu.

Mladi u fokusu

Suradnja sa studentima i mladima osobito nam je prirasla srcu. Rad s mladima dio je našeg društveno odgovornog poslovanja i do sada je kroz naše brojne edukativne programe prošlo oko 5.000 mladih, a u dva navrata Akademije je primila i priznanja „Prijatelj studenata“.

Rado smo se odazivali njihovim pozivima da im predajemo ili da posjete Burzu, surađivali na njihovim projektima, podupirali ih na razne načine, i pratili njihov razvoj. Od više stotina studenata koji godišnje posjete Burzu, nekoliko njih nastavilo bi nas posjećivati u raznim drugim edukativnim prigodama, na okruglim stolovima i panel-diskusijama, a neki su kod nas ostali i na praksi. Mnoge od njih kasnije smo nastavili susretati kao kolege iz financijske industrije. Brojni polaznici koji su tek krenuli u svijet rada, osobito u financijskoj i pravnoj struci, često su nam znali spomenuti da je informacija o pohađanju edukacija na Akademiji Zagrebačke burze u njihovim životopisima izazvala vrlo pozitivne reakcije budućeg poslodavca.

Kroz ovih 10 godina s veseljem smo ugostili brojne skupine srednjoškolaca i studenata iz cijele Hrvatske, i brojnih država Europe i svijeta, od Brazila, Južne Afrike, Kine, Kanade, SAD-a, i drugih zemalja. U početku smo bili dosta iznenađeni otvorenošću inozemnih učenika i studenata, koji bi postavljali brojna pitanja i započinjali kvalitetne diskusije, dok su naši učenici i studenti često bili znatno suzdržaniji. Međutim, kako su godine prolazile, primijetili smo da se i na tom polju situacija mijenja i da su i naši učenici i studenti postali puno otvoreniji, znatiželjniji i hrabriji u postavljanju pitanja. Uz to, primijetili smo da je pogled iz naše učionice na 22. katu izvrsno mjesto za selfije 🙂

Nezaboravno je bilo ugostiti i nekoliko skupina učenika osnovnih škola, poput skupine darovitih učenika, i odgovarati na njihova pitanja. Jedan se dječak od nekih oko osam godina pitao što se događa s dionicama firme koja bankrotira. Doista odlično pitanje, a osobito kada dolazi od jednog mlađeg osnovnoškolca! Sigurni smo da ćemo ga uskoro sresti kao jednog od kolega u financijskom sektoru.

Zajedno učimo i rastemo

Prije desetak godina krenuti s temama poput odnosa s investitorima, usklađenosti ili skrbništva značilo je i postavljati standarde te struke i otvoriti priliku da polaznici diskusijom uče i jedni od drugih. Međutim, i predavači su učili slušajući što muči polaznike u tim područjima te imali priliku slijedom tih povratnih informacija unaprjeđivati struku i oblikovati je u praktičnom smislu.

Do sada je kroz Akademiju „prošlo“ 200-tinjak predavača. Neki od njih imali su predavačkog iskustva, ali mnogi su bili veliki stručnjaci u svom području rada, no s malo ili nimalo iskustva u prenošenju znanja. Na neki način, Akademija je bila mjesto na kojem su se mnogi od njih „kalili“ i izgrađivali kao predavači te velik broj njih danas predaje i na nekoj od visokih škola i fakulteta. Otkrili smo da je karakteristika kvalitetnog predavača, osim visoke razine stručnog znanja, i žar za temom, i strast za prijenosom znanja. U početku smo zajedno s predavačima brzo morali učiti što je potrebno za izvrsnu nastavu, i kako iskusnog financijaša s manje predavačkog iskustva usmjeriti da postane vrhunski predavač. Na jednom od sasvim prvih seminara, koji je imao četiri dijela u danu, predavač je nakon prvog dijela nastave došao iznenađen jer je već obradio gotovo sve slajdove za čitav dan. Sutradan je isti predavač već znalački rasporedio tempo predavanja na cijeli dan.

Zanimljiva su bila i iskustva jednog predavača koji je profesionalno orijentiran na praćenje ekrana i analizu zbivanja na međunarodnim tržištima. Nakon održane dvodnevne nastave, rekao je kako u životu nije toliko govorio, i nije bio raspoložen za održavanje novih predavanja. Druga se predavačica našalila kako će njezin suprug taj dan biti sretan jer je dnevnu dozu riječi iskomunicirala pa će njemu ostati manje za slušati. U svakom slučaju, uz osmijeh, šalu i dobro raspoloženje lakše se i uči, i podučava.

Treći se predavač pitao, nakon što su polaznici evaluacijskim listićima dosta visoko ocjenili njegov rad, kako doći do čiste ocjene 5.0? Prodiskutirali smo sve aspekte pripreme i izvedbe nastave, i idući put ugodno se iznenadili – polaznici su mu dali čistu peticu.

Ponekad je predavačima bilo teško s njihove razine znanja „spustiti se“ na razinu polaznika, ali brzo smo učili kako jasno, jednostavno i razumljivo prenijeti sve informacije.
Zanimljivo je vidjeti i kreativnost predavača kad polaznici pitaju: – U što je najisplativije investirati? Neki se predavači pozovu na zakonsku nemogućnost da odgovore, neki kažu da bi sad bili na jahti, a ne na predavanju kad bi i sami to otkrili, a neki izazovu polaznike da nastave učiti, i neka sami otkriju odgovor.

Neki duži programi održavani su u poslijepodnevnim satima i polaznici bi stizali izravno sa svojih radnih mjesta. Znalo je biti izazovno zadržati pažnju polaznika do večernjih sati pa je jedan predavač razgibao polaznike fizičko-mentalnom vježbom uz korištenje špage, svi su živnuli, a jedan je sudionik rekao da je to najbolje što mu se dogodilo toga dana.

Drugi je predavač dan-dva pred seminar na boks treningu ozlijedio nogu. No, vedro je, sa zagipsanom nogom i prilagođenim uvjetima u učionici, održao predavanje. Druga je predavačica isto vrhunski održala nastavu sjedeći na visokom barskom stolcu, što joj je pomoglo kod bolova u leđima. Ponekad bi u zimskim mjesecima grlo predavača tijekom dana već bilo na izmaku pa bi šalica čaja spašavala situaciju.

Suradnja s partnerima i nagrade

Tijekom godina Akademija je razvila suradnju i s više od dvadeset institucionalnih partnera – strukovnih udruženja, obrazovnih ustanova te studentskih udruga, i drugih institucija. Svaka ta suradnja pokazala je koliko trebamo interdisciplinarna znanja, a pokazala je i važnost drukčijeg pristupa edukativnim potrebama pojedinog naručitelja, od prvih suradnji 2010. s Hrvatskom udrugom korporativnih rizničara, i s Pravosudnom akademijom za suce i pravosudne djelatnike, do kasnijih in-house edukacija za pojedine kompanije i banke. Kroz te suradnje ugostili smo i inozemne stručnjake iz Europe i SAD-a, koji su svojom ekspertizom dodatno jačali znanja naših polaznika.

Prepoznavanje i nagrađivanje izvrsnosti vrlo je rano došlo u fokus Akademije. Od 2012. godine Akademija dodjeljuje vlastitu Nagradu za doprinos edukaciji o tržištu kapitala, čiji su laureati do sada bili pojedinci, organizacije i udruge poput Ekonomske klinike, Financijskog kluba Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, eStudenta, matematičara Tonija Miluna i drugih koji su svojim naporima uspjeli popularizirati financijska znanja te ih učiniti dostupnima širem krugu pojedinaca.

Neplanirani susreti

Povremeno nam stignu nenadani, ali jako dragi gosti. Seiji Furuhashi, investitor iz Yokohame, stigao je do nas motorom čak iz Japana. Nekad je radio u investicijskoj banci, a onda je odlučio putovati i iz prve ruke upoznavati investicijske prilike u udaljenim destinacijama. Na putu je u tom trenu bio već tri mjeseca, a čekala ga još godina dana putovanja. Posjetio je velik broj burzi (u Mongoliji, na Baltiku, Makedoniji, Mađarskoj, Srbiji, Poljskoj…). Ideju za put dobio je iz knjige “Investment biker” Jima Rogersa!

Drugom prilikom kontaktirala nas je turistička agencija iz Dubrovnika čiji su gosti, umirovljeni bračni par iz SAD, inzistirali da posjete i Zagrebačku burzu. Uskoro smo saznali da smo ugostili umirovljenika koji je desetak godina radio za Berkshire Hathaway kod Warenna Buffeta. S osmjehom je govorio i o prenošenju dioničarske kulture kroz pet generacija njegove obitelji – imao je vlastitu investicijsku kuću, investirao za druge, a i sam je investitor. Investiranje je sastavni dio njegove svakodnevice i života njegove obitelji još od njegovog djeda pa i njegovi unuci već imaju svoje investicijske portfelje. Pitali smo ga za savjet koji bi dao onima koji tek ulaze u svijet investiranja.

“Čitajte financijska izvješća kompanija, a posebice pismo uprave dioničarima (‘Shareholder Letter’)”, rekao nam je.

Idemo dalje

Prije dvanaestak godina, u začetku razmišljanja o Akademiji, Hannes Takacs, stručnjak u EBRD-u, na pitanje tijekom neformalnog razgovora o tome što bi naveo kao najvažnije za razvoj tržišta pojedine zemlje, rekao je da su to dvije karakteristike. Jedna je podrška vlade kroz spremnost na privatiziranje državnih društava putem burze, a drugi važan element razvoja tržišta je – edukacija. Jer, upravo onoliko koliko su sudionici tržišta spremni učiti i razvijati znanja, toliko će se razvijati i samo tržište.

Danas, kao i tada, osnovna misija Akademije je pružati znanja tamo gdje nedostaju, i zajedničkim naporima podizati konkurentnost i vidljivost domaćeg tržišta kapitala upravo kroz razvoj ekspertiza i vještina njegovih sudionika i svih onih koji su uz njega posredno vezani. Na tom putu uz nas su bili polaznici, predavači, izdavatelji, regulator, partneri, klijenti, brojne organizacije i institucije, i mnogi drugi koji su nas na neki način podržali i pratili naš rad.

I nakon deset godina razvoja Akademije, i uz nove okolnosti pandemije, dok smo iz svojih domova administrirali prve online seminare, još je vidljivije postalo da su najveća vrijednost Akademije sve ove godine, bez obzira gdje bili i na koji način učili, upravo ljudi.

Zahvalni smo na podršci i povjerenju u ovom prvom desetljeću rada, i veselimo se zajedničkom stjecanju znanja u idućih deset godina.

Povezano