Poslovno planiranje: zašto je važno i što donosi tvrtki koja ga pametno koristi

Planiranje u većini tvrtki je kompleksan i dugotrajan proces koji rezultira upitnim podacima koji stižu prekasno.

Ako još uvijek koristite Excel za poslovno planiranje, možda je vrijeme za promjene, piše Katarina Trbara, konzultantica za business planning u tvrtki Kod Biro.
Idealno, planiranje bi trebalo pružiti informacije koje su potrebne jednom sustavu za donošenje pametnih poslovnih odluka u kratkom roku. Business planning alati donose mnoge prednosti i moderniziraju poslovanje ponajviše kroz skraćivanje vremena planiranja i smanjenje razlike između plana i ostvarenih vrijednosti.

Niže se nalaze neke od prednosti automatizacije planiranja i korištenja business planning alata:

Uvođenje reda u planiranje
Korištenjem specifičnog business planning alata uvodi se organizacija i disciplina u proces planiranja. Može se jasno definirati proces i hodogram planiranja sa svim potrebnim koracima i prekretnicama. Na ovaj način se izbjegava uobičajeni kaos u planiranju, svim sudionicima procesa su jasna zaduženja i rokovi. Planiranje od kompleksnog i nejasnog procesa kojeg bi svi najradije izbjegli postaje jednostavan zadatak.

Simuliranje poslovnih scenarija
Na unos i organizaciju podataka se trenutno troši većina vremena posvećena planiranju, kada je plan dovršen posao se smatra završenim za tu godinu, kvartal ili mjesec. Interaktivna dimenzija planiranja i testiranje planskih pretpostavki uglavnom je u potpunosti zapostavljena.
S Farseerom možete brzo provjeriti utjecaj različitih poslovnih scenarija na planove i konačnu dobit ili gubitak. Realizacijom pojedinih scenarija tijekom godine plan i budžet se mogu automatski izračunati kako bi reflektirali novu situaciju.

Automatsko generiranje budžeta
Kreirajte budžete za cijelu organizaciju jednim klikom koristeći driver-based metodologiju. Ovakav pristup planiranju je usmjeren na identificiranje ključnih pokretača (drivera) vrijednosti u poslovanju tvrtke i kreiranje planova na temelju ovih pokazatelja. Cilj driver-based planiranja je fokusiranje planiranja oko kategorija koje su ključne za uspješnost sustava.
Umjesto budžetiranja i unosa svake pojedinačne stavke proces se automatizira definiranjem glavnih pretpostavki koje generiraju detaljan plan. Driveri su temeljeni na povijesnim podacima uz zadana ograničenja vrijednosti.

Točniji i pouzdaniji planovi
Oslanjanje na ručni unos i kalkulacije podataka dugoročno nosi velike rizike. Korištenjem business planning alata skratit će vrijeme planiranja i povećati točnost dobivenih podataka. U potpunosti eliminirate mogućnost pogrešaka kao što su unos krivog broja ili korištenje netočne formule. Top menadžment se može fokusirati na strateško planiranje i razvijanje poslovanja oslanjajući se na ažurne i točne podatke.

Suradnja/višekorisničko planiranje
Većina tvrtki još uvijek planira u Excelu koji je koristan i moćan alat, ali ima svoja ograničenja. Planiranje uglavnom rezultira mučnim i dugotrajnim procesom konsolidacije mnogobrojnih Excelica, email komunikacije i drugih dokumenata u jedinstveni plan. Softver za poslovno planiranje omogućuje suradnju članova tima i koordinaciju svih planova na jednom mjestu u stvarnom vremenu. Moguća je direktna komunikacija s kolegama, dodjeljivanje zadatke i rokova svim sudionicima u svakoj fazi procesa. Kroz sustav permisija svaki zaposlenik dobiva uvid u one dijelove plana koji su za njega relevantni.

Najnovije objave