PIRATI, KAVA I BLOCKCHAIN

Blockchain tehnologija koju koristi Funderbeam SEE, vraća povjerenje ulagača, piše osnivačica i CEO Funderbeama, Kaidi Ruusalepp

Pirati su s nama od djetinjstva, od prvog hoda po dasci i pada u more za vrijeme igre, ili ako ništa drugo, poznajemo ih zbog sad već šestog nastavka Pirata s Kariba. Kad je imao četiri godine, moj se sin bojao da mu pirati ne dođu u sobu po noći. Pokušavala sam mu objasniti kako ne stanujemo blizu mora, kako mu soba nije u prizemlju, kako pirati nemaju ljestve, no ništa nije pomagalo. Njegova mašta bila je jača od stvarnosti.

Diverzifikacija i brzi izlazak iz ulaganja

A u stvarnosti, mnogi su od nas već zaboravili kako su pirati igrali presudnu ulogu u rađanju burzi. Zbog njih je East India Company osnovana i postala je prvom javno trgovanom kompanijom. Nekad davno, plovidba na drugi kraj svijeta bila je previše riskantna za bilo koju pojedinačnu kompaniju i mnogi se brodovi nikad nisu vratili kući. Nestajali bi, a s njima i golema bogatstva, zbog čega su ulagači morali pronaći načina za smanjenje rizika. Umjesto stavljanja svih jaja u istu košaru, odnosno preuzimanja rizika da izgube sve ulaganjem u jednu kompaniju, ulagači su kupovinom udjela u više kompanija rizik najednom mogli disperzirati na tri kompanije. Ako bi od tri broda jedan potonuo, zaradilo bi se na preostala dva.

Dionicama se trgovalo u kafićima. Rane su dionice bile zapisi na papirima, a kako je u kavanama bilo bučno, trgovci su morali izvikivati cijene. Stoljeća su prošla prije nego je u Londonu u ranom 19. stoljeću osnovana prva službena burza, a nešto kasnije, 1815. i Njujorška burza. Do danas, osnovna ideja ostala je ista, spajanje ulagača s kompanijama koje trebaju novac.

Brže, više, transparentnije

U današnjem svijetu, co-working uredi i kafići po San Franciscu gdje nastaju startup kompanije dosta podsjećaju upravo na te prve burze. Tijekom stoljeća, uloga burzi kao tržišta kapitala ostala je ista, omogućiti ulaganja u rastuće kompanije i trgovinu njihovim dionicama. No, kafići su postali i lanci posrednika koji transferiraju novac, potvrđuju i zaključuju transakcije i grade sve brže i brže algoritme.
Pa gdje je tu miris svježe kave?

S uvođenjem i razvojem blockchain tehnologija, burze bi mogle ponovno u cijelosti preuzeti tu ulogu kafića. Nema opojnog mirisa svježe kave, ali postoji ključan element koji je danas potreban, a pružaju ga posrednici – povjerenje. Investiranje i trgovina ponovno mogu biti troškovno nezahtjevni i tržištu vratiti prvotnu ulogu.

Funderbeam je tržište na kojem se investira i trguje udjelima u privatnim kompanijama, a blockchain smo testirali godinama. Kao tehnologija u razvoju, ima svoja ograničenja, no omogućuje trgovanje bez brokera, investitori su vidljivi jedni drugima, imaju izravan pristup kompaniji u koju se ulaže i trgovina s odvija bez desetaka pružatelja usluga, uz realizaciju transakcije u realnom vremenu, bez odgoda. Nakon ulaganja, trgovanje udjelima u startupu u ranoj fazi razvoja ili kompaniji koja Funderbeam koristi za širenje poslovanja, može započeti odmah. Prvotnim ulagačima omogućava brz povrat ulaganja i osiguravanje likvidnosti za druge investicije, a ulagačima sklonijima zrelijim tvrtkama da uskoče kasnije.

Izazov starim igračima

Blockchain je postao izazov postojećim poslovnim modelima burzi, a one koje gledaju najviše u  budućnost, poput Zagrebačke burze, već istražuju što će dalje. Dakako, osnovna ideja je nepromijenjena, ulagači mogu uložiti i diverzificirati rizike. Danas su mnoga tržišta preregulirana, što smanjuje broj inicijalnih javnih ponuda i zagorčava život ulagačima. Prošle je godine u SAD-u kroz privatne ponude kapitala prikupljeno 2,4 milijarde dolara, a kroz javne ponude 2,1 milijarda. U više od dvadeset privatnih ponuda, u svakoj je pojedinačno prikupljeno više od četiri milijarde dolara, dok je najveća inicijalna javna ponuda prošle godine bila ona u kojoj je Snap prikupio 3,9 milijardi dolara. Investitori su ušli u velike privatne ponude, a sad se pitaju kako izaći prije nego kompanija započne i provede inicijalnu javnu ponudu.

Kao u vrijeme kafića s početka priče, ponovno je potrebno da se udjelima može trgovati od prvog dana i prije inicijalne javne ponude dionica. Uz pomoć novih tehnologija poput blockchaina, i platformi koje su na njemu temeljene, poput estonsko-hrvatskog Funderbeama, danas je to moguće.

A sada, uživajte u svojoj kavi.

Povezano