Pet knjiga koje će vas nadahnuti na nove poslovne ideje

Dragi čitatelji, ljeto je savršeno vrijeme za opuštanje, ali i vrijeme u kojem tijekom godišnjeg odmora, neopterećeni svakodnevnim obvezama na poslu, možete učiti i razvijati svoje velike, buduće ideje. Zbog toga smo vam pripremili kratak popis od pet novih i zanimljivih naslova iz ekonomskih tema, kao nadahnuće za nove načine promišljanja o biznisu.

1. The Making of a Manager: What To Do When Everyone Looks At You (autorica: Julie Zhuo).
Riječ je o knjizi koja je na vrhu liste Amazonovih najboljih knjiga o biznisu i vodstvu. Autorica knjige je Facebookova potpredsjednica dizajna proizvoda. Kroz knjigu, objašnjava kako menadžeri mogu pronaći ljude spremne odraditi posao, a kojima cilj nije isključivo zadržavanje pozicije, kao i o načinima kako grupu talentiranih pojedinaca u svojoj kompaniji pretvoriti u učinkovit tim. No, ona piše i o najvažnijem dijelu posla menadžera: suočavanju s vlastitim slabostima i nedostacima, a sve s ciljem da menadžer postane vođa.

2. Company of One: Why Staying Small Is The Next Big Thing For Business (autor: Paul Jarvis)
Autor knjige Paul Jarvis je dizajner koji u svojem portfelju klijenata ima neke od najvećih globalnih kompanija, od Mercedes-Benza, preko Microsofta do Yahooa. A sav posao obavlja sam, bez zaposlenika. Ovo je knjiga za sve one koji tek razmišljaju o pokretanju vlastitog posla, ali i za one koji su se umorili od upravljanja drugim ljudima i žele si pojednostaviti život.

3. The Sex Factor: How Women Made the West Rich (autorica: Victoria Bateman)
Riječ je o knjizi koju za ovo ljeto preporuča i glavni ekonomski komentator Financial Timesa Martin Wolf. Prema njegovim riječima, najvažnija društvena i ekonomska revolucija našeg doba je transformacija uloge žena. Autorica knjige Victoria Bateman pojašnjava ekonomske učinke sudjelovanja žena u gospodarstvu i argumentira zbog čega ta revolucija nije još došla ni približno daleko. Prema njoj, ženska je sloboda presudna za ekonomski prosperitet, jer podiže nadnice, vještine, štednju i poduzetnički duh društva, a uz to doprinosi stvaranju demokratske i odgovorne vlasti. Kao feministica, smatra, za razliku od mnogih drugih feministica, da tržišta imaju središnju ulogu u izgradnji ženske slobode.

4. Hooked: How to Build Habit-Forming Products (autor: Nir Eyal)
Autor knjige Nir Eyal je od 2003. godine pokrenuo i prodao dvije tehnološke kompanije, a studirao je biznis na Stanfordu. Eyal u ovoj knjizi, napisanoj temeljem niza istraživanja iz bihevioralne ekonomije i dizajna objašnjava uzorke temeljem kojih proizvodi i usluge potrošačima postanu nezaobilazan dio svakodnevnog života. Ukoliko razmišljate o tome koji bi novi proizvod mogli ponuditi svojim kupcima, ova bi vas knjiga mogla nadahnuti na nove ideje.

5. Possible Minds: 25 Ways of Looking at AI (autor: John Brockman)
Ugledni publicist znanosti John Brockman godinama je vodio znanstveni salon u kojem je vodeće znanstvenike svog doba intervjuirao i te razgovore objavljivao u knjiškoj formi. Prošle je godine salon simbolično zatvorio ali je nastavio s izdavačkom djelatnošću. Knjiga Possible Minds bavi se mogućnostima primjene umjetne inteligencije u cijelom nizu djelatnosti. U vremenu kad su umjetna inteligencija i digitalna transformacija poslovanja najvruće trendovske teme i fraze, ne samo u svijetu gdje se stvarno ekstenzivno uvode, nego i u Hrvatskoj, pravi je trenutak da se dubinski upoznate s ovom temom i nađete mjesto za umjetnu inteligenciju i digitalnu transformaciju i vašeg biznisa.

Povezano