NFT: Kriptoumjetnost velikih prinosa?

Svaka generacija u proteklih 70 godina imala je preferirane kategorije imovine u koje je ulagala, a milenijalci i zoomeri idu najdalje do sada – ulažu u tokenizirane umjetnine, o čemu govori novi tekst Burzinog briefa

U financijskom svijetu može se čuti pošalica kako generacija milenijalaca – rođenih između 1980. i 1995. godine – uopće “ne ustaje iz kreveta” za 10 posto godišnjeg prinosa na ulaganja s kojima su poslijeratni “baby boomeri” bili prezadovoljni. Ulagačke “igračke” nove, mlade generacije prije svega su kriptovalute te “meme dionice” GameStop ili AMC s internetskih foruma poput Reddita. No, dok je bitcoin već pomalo “izlizan” – ove je godine po rastu vrijednosti na začelju u odnosu na novije kriptovalute – milenijalci su pronašli novu investicijsku klasu koja u tišini postaje veliki trend i u kojoj se “vrte” milijuni dolara – NFT-e (non-fungible token).

U prijevodu nezamjenjivi tokeni, NFT-i polako, ali sigurno postaju “vruća tema” u kriptozajednici. Iako su nastali još 2014., u posljednjih nekoliko mjeseci postali su iznimno popularni način kupnje i prodaje digitalnih umjetničkih djela. Temelje se na tehnologiji blockchaina, što znači da omogućuju provjeru originalnosti. Obično su kao jedinstveni zapisi stvoreni na bazi ethereum blockchaina i njegovih pametnih ugovora. NFT je ustvari digitalni certifikat koji njegovom vlasniku jamči da je neka imovina – a najčešće se NFT-i vežu uz digitalna umjetnička djela – izvorna. Slikovitije rečeno, neka Picassova slika može imati milijune reprodukcija, no samo jedan čovjek ima original.

No, za razliku od ovih tehničkih značajki, zanimljivije su financijske značajke nezamjenjivih tokena. Iako se kao i kriptovalute temelje na blockchainu, svaki NFT ne vrijedi jednako. Primjerice, 10 kuna možete promijeniti samo za 10 kuna, a ne 2 ili 50. Tako i jedan bitcoin možete promijeniti samo za istovjetni iznos. No, svaki NFT ima drugačiju cijenu jer svaki ima svoje jedinstvene karakteristike i porijeklo. Stoga neki smatraju da bi zbog ovog obilježja primjereniji prijevod NFT-a bio “jedinstveni token”. No, to pitanje prepuštamo za raspravu kriptostručnjacima i jezikoslovcima.

Kako funkcionira financijski spoj umjetnosti i NFT-a pokazuje nekoliko u javnosti najzvučnijih primjera. Glazbenica Grimes, poznata i po svojoj vezi s milijarderom i poduzetnikom Elonom Muskom, ovoga je proljeća za 6 milijuna dolara prodala 10 jedinstvenih audiovizualnih uradaka vezanih za NFT. Čak se i tvitovi mogu prodati kao NFT. To je pošlo za rukom osnivaču Twittera Jacku Dorseyju koji je svoju prvu objavu na toj društvenoj mreži – ujedno i prvi tvit u povijesti – nedavno prodao za 2,9 milijuna dolara. Ipak, sve je to “sitniš” u usporedbi s uspjehom donedavno nepoznatog digitalnog umjetnika Mikea Winklemanna, poznatijeg i pod imenom Beeple. On je svoj kolaž od 5000 tokeniziranih crteža pod nazivom “Everydays: The First 5000 Days” prodao na aukciji u poznatoj kući Christie’s za vrtoglavih 69,3 milijuna dolara.

Zbog svoje rastuće popularnosti neki čak predviđaju da će NFT-i postati budućnost kolekcionarstva umjetnina. Drugi, skeptičniji dio promatrača, kao i u slučaju prvog velikog rasta vrijednosti bitcoina krajem 2017. povlače usporedbe s financijskim mjehurom koji je stvorila potražnja za nizozemskim tulipanima u 16. stoljeću. Oni koji dijele prvo mišljenje i ipak žele uložiti ponešto novca u NFT-e, prvo se moraju obratiti specijaliziranim mjenjačnicama i otvoriti digitalni novčanik u koji će spremati nezamjenjive tokene. Trenutno najveće globalne mjenjačnice su OpenSea.io, Rarible i Foundation. S obzirom da se trgovina NFT-ima odvija uglavnom u kriptovalutama, bit će potrebno i nabaviti ponešto te financijske imovine.

No, potencijalni ulagač treba imati na umu da trgovanje košta, najmanje jedan posto od vrijednosti transakcije. S obzirom na još uvijek neizvjesnu budućnost NFT-a, ulaganje u njih prije svega je osobna odluka. Kao i u slučaju kriptovaluta, koliko će nezamjenjivi tokeni vrijediti u budućnosti ovisi isključivo o tome koliko će netko biti spreman platiti.

Povezano