MRVOŠ: S KLUPA PRELAZIMO NA NOVE INTERAKTIVNE PROIZVODE

Vlasnik hrvatske inovativne tvrtke Include, proizvođača pametnih klupa Steora i Monna, Ivan Mrvoš, prošlog je tjedna dospio na listu 30 Under 30 uglednog magazina Forbes.

Njegova je tvrtka Include bila i prva koja je uspješno prikupila kapital za financiranje poslovanja putem platforme Funderbeam,kojoj je suosnivač Zagrebačka burza. S Mrvošem je Burzin Brief razgovarao o priznanjima i budućim planovima poslovanja, kao i o tome kako mu je Funderbeam pomogao poslovanju.

Čestitamo na imenovanju na listu 30 Under 30. Kako ste doživjeli nagradu i je li Vas Forbes kontaktirao ranije kako bi Vam javili da ste u konkurenciji za listu?
Prvi kontakt s Forbesom bio je početkom ove godine kada smo nominirani za nagradu. Tada nas je kontaktirao glavni urednik za Europu i zamolio više podataka o dosadašnjem poslovanju te moj CV. Zatim su nas prošli tjedan kontaktirali s informacijom da smo dio liste 30 Under 30. Nagrada je veliko priznanje kako za mene osobno, tako i za cijeli tim. Također, zanimljivo je da smo u posljednje vrijeme sve više prepoznati na globalnoj razini – prošle godine MIT nas je isto tako nominirao za nagradu 30 Under 30, a krajem godine Deloitte nas je uvrstio među najbrže rastuće tvrtke u srednjoj Europi.

Izjavili ste kako ste jako dobro započeli godinu, s prodajom većom od 1,1 milijuna kuna, Kako vidite da će se te brojke kretati do kraja godine?
Do kraja godine po financijskom planu očekujemo prihode od preko 12 milijuna kuna. U verziji s investicijom koja će nam omogućiti dodatna ulaganja u ubrzanje proizvodnje i prodajnog procesa uvjeren sam kako će ta brojka biti i nešto veća.

Prodali ste više od 900 klupa, je li to samo jedinicama lokalne samouprave ili ima interesa i privatnih kompanija?
Tvrtka prodaju krajnjim kupcima obavlja isključivo u Hrvatskoj te u nekoliko okolnih zemalja. Na ostalim tržištima najčešće imamo partnere ili distributere koji kupuju klupe od nas, prodaju svojim kupcima te odrađuju instalaciju i održavanje unutar garantnog roka. Najveći dio prodaje u posljednje tri godine bio je prema JLS, ali u posljednje vrijeme sve više prodajemo i privatnim tvrtkama, bankama, osiguranjima, hotelima, trgovačkim centrima, marketinškim agencijama i drugima. Jedan od razloga su i novi, napredniji modeli klupa koji omogućuju prikazivanje reklama putem zaslona integriranog u klupu (Steora Urban i Urban+) ili podižu razinu sigurnosti određenih lokacija koristeći kamere (Steora CCTV).

Funderbeam je mnogima otvorio vrata
Koliko Vam je sudjelovanje na Funderbeam SEE pomoglo da unaprijedite svoje upravljanje kompanijom i što je sljedeće za vas?
Prikupljanje kapitala putem Funderbeama pomoglo nam je ne samo financijski, već i na neke druge načine. Dobili smo odličan tim mentora koji se brinu o nama, komuniciraju o svim strateškim odlukama i zapravo je za mene osobno to značajnije od samog novca. Osim toga dobili smo i odličnu promociju u regionalnim medijima, posebice nakon uspješnog zatvaranja investicijske runde. Novac smo naravno iskoristili za daljnje širenje poslovanja, otvaranje novih globalnih tržišta i jačanje proizvodnih kapaciteta. Funderbeam nije pomogao samo nama, već je ‘otvorio vrata’ za cijeli niz hrvatskih startupova koji imaju jednu ili dvije godine rezultata, ali su i dalje nedovoljno veliki za prikupljanje ‘ozbiljnijeg’ kapitala. Funderbeam je zapravo idealna platforma za tvrtke koje su prerasle poslovne anđele sa deset tisuća eura, ali još nisu velike za VC investiciju od npr. pet milijuna eura. Tu se zapravo u ovome trenutku i nalazi najveći broj startupova.

Koje tehnološke inovacije planirate ugraditi u sljedeću seriju Steora klupa i planirate li neke nove proizvode?
Tvrtka trenutno ima 6 modela Steora pametnih klupa i 3 modela Monna ciklo klupa – novog proizvoda predstavljenog krajem prošle godine u Barceloni. Naša vizija nisu isključivo klupe, već svi proizvodi u javnim prostorima koji mogu postati napredniji i imati interakciju s ljudima. Vjerujem da ćemo već sljedeće godine na tržište planirati najmanje jedan novi proizvod, ali svakako više u pitanju neće biti klupe.

Povezano