Kraj targetiranih oglasa na iOS i utjecaj na izdavače i oglašivače

U bitci velikih, stradat će mali: klasični izdavači, developeri aplikacija i oni kojima prodaja ovisi o ciljanom digitalnom oglašavanju

Naoko mala izmjena u postavkama privatnosti koju Apple planira uvesti za korisnike svojih iPhone mobilnih uređaja mogla bi dugoročno promijeniti posao online oglašavanja, s posljedicama koje će osjetiti oglašivači, marketinške agencije i naravno, same mobilne platforme i društvene mreže kojima su oglasi glavni izvor prihoda. Zadovoljni bi mogli biti pak zagovornici prava na privatnost i sami korisnici mobilnih telefona. Naime, iPhone će svoje korisnike nakon nove godine početi pitati žele li da instalirane aplikacije prate njihove pretrage i sadržaj koji konzumiraju na internetu.

Iako je Facebook već najavio borbu protiv ove Appleove ideje, jer neki bi rekli da ionako ne drže baš do privatnosti svojih korisnika, za sada je teško procijeniti tko bi mogli biti dobitnici, a tko gubitnici ovog dosta neočekivanog poteza.
Sigurno je samo da će u početku najviše posla imati developeri aplikacija i oni koji putem njih prikupljaju podatke koji im pomažu u plasmanu oglasa.

Zašto se Apple mogao odlučiti na ovakav potez? S jedne strane, njihov zatvoreni ekosustav daje im za pravo reći da oduvijek njeguju privatnost svojih korisnika, a s druge, prodaja oglasnog prostora im nije primarni izvor prihoda.

S druge strane, Facebook i druge platforme koje značajan dio svojih prihoda ostvaruju prodajom oglasa, poput Googlea, redovito tvrde kako upravo prihodi koje ostvaruju kroz oglašavanje omogućavaju korisnicima da čitaju vijesti, gledaju video i ostatak interneta samo za cijenu priključka.

Među žrtvama Appleovog poteza ponovno bi se mogli pronaći klasični mediji koji proizvode autentični novinarski sadržaj, dežurna stranka digitalnog doba. Naime, mnogi mediji imaju vlastite aplikacije koje im omogućavaju da barem dijelom nadoknade gubitke od pada prodaje tiskanih izdanja.  Apple bi omogućavanjem prestanka trackinga korisnika medijima izbio i dio tih prihoda. Takvih je mnogo i u Hrvatskoj.

Uskoro bi korisnici iPhonea trebali na svoje uređaje dobiti novi operativni sustav iOS14, koji će natjerati izdavače aplikacija da za korištenje podataka vlasnika uređaja traže njihovo dopuštenje. Ukoliko korisnik to dopusti, ništa se neće mijenjati u odnosu na dosadašnji rad i korištenje aplikacija.

No, za očekivati je da će značajan broj, ako ne i većina korisnika, odlučiti da ne žele da se njihova povijest pretraga, čitanje članaka i ostale aktivnosti na mobitelima bilježe.

Što to znači za prodavače oglasa svih vrsta? Jasno, pad cijena jer će oglasi koji neće biti temeljeni na geolokacijama, na remarketingu itd., biti manje učinkoviti. S padom cijena padat će i prihodi.

Za očekivati je da će se tome morati prilagoditi i Facebook, koji je u lipnju ove godine objavio istraživanje prema kojem bi prihodi od oglašavanja mogli pasti za polovicu ako se ukine targetirano oglašavanje. Baš zato, Facebook se planira protiv Applea boriti jednostavnim potezom, neće u svojim aplikacijama detektirati na kojem se uređaju koriste.

Dva tehnološka giganta vode bitku koja će imati cijeli niz nevinih žrtava. Vrijeme je da izdavači, oglašivači i agencije promisle kako će amortizirati još jedan val pada prihoda, kao da pandemija COVID-19 nije bila dovoljno loša.

Najnovije objave