Gažić: Za biznise nema novog normalnog, samo novo digitalno


U ovom izdanju Burzinog briefa prenosimo tekst predsjednice Uprave Zagrebačke burze Ivane Gažić, izvorno objavljen u Poslovnom dnevniku, na temu očekivanja ubrzane digitalne transformacije kao posljedice pandemije

U ponedjeljak 9. studenog cijena dionice Zoom Technologies na NASDAQ je pala 20 posto, kao i mnoge druge tzv. stay-at-home dionice. Riječ je bila o izravnoj reakciji investitora na vijest da je Pfizerovo cjepivo u zadnjoj fazi kliničkih ispitivanja pokazalo visoku učinkovitost. Investitori su prodajom Zooma i kupovinom dionica hotelijerskih, avioprijevozničkih i drugih kompanija pokazali da vjeruju u skoru masovnu dostupnost cjepiva, jer još ih je nekoliko od drugih farmaceutskih tvrtki u najavi, i kraj ekonomske krize izazvane pandemijom.

Usprkos tom padu Zoom je i dalje više od pet puta vredniji nego u pred-covidovskom razdoblju. Znači li to povratak u normalno ili orvelovštinom „novo normalno“? Definitivno ne, jer za poslovne organizacije svih vrsta, od mikropoduzeća do multinacionalnih korporacija, više ništa neće biti isto.

Od buzzworda do stvarnosti

Samo je pola godine bilo dovoljno da digitalna transformacija, donedavno „buzzword“ koji su velike konzultantske tvrtke pokušavale razjasniti upravama tzv. starih industrija da bi ih uvjerili da moraju digitalizirati poslovanje, barem djelomično postane stvarnost u nizu djelatnosti. Najčešće je to bila hitna digitalizacija maloprodajnih kanala i usvajanje novih modela timske i komunikacije s klijentima i partnerima. No, to je tek vrh ledene sante nezaustavljivog procesa koji naše poslovanje i živote čini još ovisnijima o tehnologiji, a u isto vrijeme zahtijeva i stalno promišljanje novih načina modela proizvodnje i drugih ekonomskih aktivnosti.

Mi smo već tamo. Zagrebačka je burza u Hrvatskoj i globalno bila jedan od lidera procesa digitalizacije poslovanja još 1995., kad je među prvim burzama imala web, a nedavno smo lansirali i novi, koji svojeg ‘blizanca’ ima i na našoj Ljubljanskoj burzi. Poslovanje promišljamo kroz istraživanje i primjene novih digitalnih tehnologija u spajanju ponude i potražnje za kapitalom, novim kotacijama i platformama poput SEELINK-a, Progressa i Funderbeam SEE-a.

U 2021., koja će biti obilježena Covidom, činit ćemo i više kako bismo biznise spojili s ulagačima i pomogli oporavak gospodarstva. Uvjereni smo da će upravo tržište kapitala biti jedan od prvih izbora za kompanije koje trebaju ojačati bilance, te mjesto na kojem će se ponovno inicirati privatizacijski procesi u svrhu oporavka proračuna, ali i rasta konkurentnosti državnih kompanija.

Povezano