ESG – NOVA PRAVILA IGRE ZA NOVE GENERACIJE ULAGAČA (I)


Izvor: Freeimages

Ekološko, društveno i korporativno upravljanje postaje relevantan faktor u odlukama o investiranju, posebno kod ulagača mlađe generacije, piše članica Uprave N3 Capital Partners, Maja Bešević Vlajo

Jedan od ključnih „buzzworda“ na financijskim konferencijama unazad par godina je definitivno ESG. Društveno održivo investiranje uzelo je maha nakon 2008. godine te je zadnjih godina doživjelo izvanredan rast popularnosti. Pojedine analize upućuju na to da je preko 25 posto globalne imovine pod upravljanjem uloženo u neki oblik održivih investicija.

Što zapravo podrazumijeva EGS investiranje? ESG je akronim od riječi „Enviromental, Social and Governance“ („ekološko, društveno i korporativno upravljanje“), koje označavaju tri ključna područja koja bi se trebala uzeti u obzir prilikom mjerenja održivosti, etičnosti i društveno odgovornog poslovanja pojedine kompanije ili investicije. Sva tri faktora pokrivaju širok spektar pitanja koja se u financijskom dijelu analize teško kvantificiraju iako mogu imati kvantitativan (financijski) učinak na povrat investicije. Primjeri ovog uključuju analizu kako se pojedina kompanija nosi s klimatskim promjenama, kakav je odnos prema zaposlenima, kako se ponaša prema svojim kupcima i dobavljačima, kakva je korporativna kultura i upravljanje i slično.

Trendu društveno odgovornog investiranja dio institucionalnih investitora se odupirao s tezom kako je njihov zadatak maksimizirati financijsku vrijednost imovine klijenta. Međutim, pritisak od strane klijenata, kao i rastući broj dokaza kako ESG faktori itekako mogu imati pozitivne financijske implikacije na vrijednost investicije učinili su svoje. Štoviše, rastući je broj radova koji dokazuju kako investiranje u društveno odgovorne kompanije nosi statistički više povrate u odnosu na prosječne tržišne povrate. Gotovo sve velike investicijske kuće su uključile u svoju ponude i palete s raznoraznim ESG proizvodima i uslugama, fokusirajući se na rodnu raznolikost, niske emisije karbonskih plinova i transparentnost kompanija.

Neutralni ili pozitivni za prinose

Gotovo 50 godina uprave kompanije su ponavljale mantru kako treba maksimizirati vrijednost dioničarima. Danas smo u situaciji da čak i njihovi najveći investitori propitkuju tu tezu. Larry Fink iz BlackRocka, jednog od najvećih društva za upravljanje imovinom na svijetu, je prije nešto više od godinu dana poslao dramatično javno pismo upravama kompanija u svojem portfelju kako je društveno odgovorno investiranje jedini put prema održivoj budućnosti. Izgleda da je čak i (ponekad) surovom američkom kapitalizmu svanulo kako čisti profit nauštrb čistog zraka nema puno smisla.

Međutim, treba iskreno sagledati stvari i napomenuti da je ESG analiza još u povojima na velikom broju tržišta, što zbog manjka podataka, što zbog nepotpunih i fragmentiranih podataka. Jednako tako, trenutno ne postoji „zlatni standard“ za procjenu – postoje rejting agencije koje ponekad istu kompaniju procjenjuju potpuno različito. Unazad par godina bilo je skandala koje nisu anticipirale ni ESG rejting agencije (kao što je onaj Volkswagenov s prikrivanjem stvarne razine emisije planova).
No, pogledajmo prinose. Tvrdnje kako se morate odreći dijela prinosa ukoliko želite investirati na društveno odgovoran način ne stoje. Friede & Busch su uzeli u obzir preko 2.200 akademskih studija unazad 40 godina koje su istraživale uzročnu vezu između ESG faktora i izvedbe cijene dionica te zaključili kako u više od 90 posto slučajeva ESG faktori imaju pozitivni ili neutralni efekt na prinos portfelja. Također, ukoliko usporedimo pogledamo izvedbu MSCI KLD indeksa (indeks kompanija sa snažnim ESG rejtinzima, jedan od prvih takve vrste) s S&P500 indeksom, vidjeti ćemo kako je zabilježio bolju izvedbu u periodu od 25 godina.


Izvor: Bloomberg

Izvjesno je kako će zapravo klijenti biti daljnji pokretači promjena. „Milenijalci“ i „Generacija X“ polako preuzimaju ključne pozicije i mjesta koja je zauzimala generacija „Baby Boomera“. Preferencije različitih generacija itekako se razlikuju te je 86 posto milenijalaca izjavilo kako je društveno odgovorno investiranje ključna odrednica prilikom odluke o ulaganju, a u globalnoj anketi „Investor Watch“ koju provodi UBS čak 39 posto investitora je izjavilo kako već ima ESG investicije u svom portfelju.

Snaga milenijalaca

Milenijalci su nova grupa investitora koja tek dolazi u punu snagu, a čiji se prioriteti prilikom investiranja dramatično razlikuju od stare generacije, prema istraživanju „Sustainable investing: the millennial investor“, Ernst&Young, 2017:

• Investitori iz generacije milenijalaca će dvostruko vjerojatnije investirati u kompaniju/fond čija izvedba cilja na specifične ESG ishode
• 17 posto milanijalaca želi investirati u kompanije sa snažnim ESG profilima u odnosu na 9 posto ne-mijenijalaca
• 15 posto milanijalaca bi izašlo iz investicije ukoliko se ne slaže s održivim politikama kompanije, dok bi to svega 7 posto ne-milenijalaca to učinilo
• 15 posto milenijalaca će radije kupiti proizvod kompanije koja posluje društveno odgovorno, dok je to važno samo 7 posto ne-milenijalaca
• Općenito gledajući, generacija milenijalaca identificira globalne nejednakosti ne samo kroz prizmu novca, već i kroz prizmu klimatskih promjena i rizika koje nose, gladi, pristupu zdravstvenom osiguranju i slično
Dakle, sasvim je jasno da generacija koja dolazi sa sobom nosi drugačiji set vrijednosti od one stare, a žele li kompanije prikupiti kapital na tržištu morati će se prilagoditi preferencijama novih investitora.

Kako se u novim trendovima snalaze kompanije listane na Zagrebačkoj burzi, čitajte u sljedećem nastavku.

Povezano