DODIJELJENE NAGRADE ZAGREBAČKE BURZE

Laureati ovogodišnjih nagrada ZSE su Raifffeisen mirovinski fondovi, Ericsson Nikola Tesla, Atlantic Grupa, InterCapital Asset Management, InterCapital Vrijednosni papiri i Hrvatski telekom

Odbor za Nagrade Zagrebačke burze odlučio je o nagradama u ukupno sedam kategorija, razmatrajući objektivne, statističke kriterije, ali i ukupan doprinos edukaciji i razvoju domaćeg tržišta kapitala: 1. Dionica s najvećim prometom; 2. Dionica s najvećim porastom cijene; 3. Dionica s najvećim porastom prometa; 4. Član godine; 5. Nagrada Akademije Zagrebačke burze za izuzetan doprinos edukaciji o tržištu kapitala; 6. Nagrada za izuzetan doprinos razvoju tržišta kapitala; i 7. Dionica godine prema izboru javnosti.

Od 2018. godine u sklopu dodjele svoju Nagradu za građenje povjerenja javnosti kompanijama koje se ističu kvalitetnim izvještavanjem dodjeljuje PwC Hrvatska u suradnji sa Zagrebačkom burzom.

Uzvanike i nagrađene pozdravila je Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze, izrazivši zadovoljstvo što je ova dodjela nagrada postala tradicionalno događanje kojem je cilj kontinuirano identificirati i nagrađivati pozitivne primjere na našem tržištu: Nagrade dodjeljujemo već devetu godinu, a ovogodišnja dodjela bila nam je jako važna jer smo u ovim teškim vremenima dodatno htjeli naglasiti pozitivne primjere s hrvatskog tržišta kapitala. Unatoč svemu, događalo se puno pozitivnih stvari: imali smo 4 nova izdanja dionica na uređenom tržištu, Vodeće tržište ulaskom Hrvatskog Telekoma broji 6 kompanija, tu je i naše Progress tržište za SME-ove, gdje zajedno s Funderbeamom kreiramo okruženje u kojem kompanije mogu potražiti financiranje u svim fazama svog rasta i razvoja. Izuzetno značajno bilo je uvrštenje prvih ETF-ova, kojima je investitorima omogućen pristup ovom globalno izuzetno atraktivnom i popularnom financijskom instrumentu. Ove godine imali smo 14% više i edukacija i polaznika, indeksi su se većim dijelom solidno oporavili, a trgovinska statistika pokazuje da je na tržištu bilo prilično živo te da interes investitora nije izostao. Navršavamo punih 5 godina otkako smo vlasnici Ljubljanske burze te godinu dana otkako imamo udio u Makedonskoj burzi. Unatoč okolnostima, na našim brojnim događanjima okupilo se oko 900 pojedinaca, razmjenjujući znanja, iskustva i upoznajući se s našim kompanijama. Kada podvučemo crtu, možemo reći da je 2020. godina za Zagrebačku burzu bila vrlo uspješna.

BLAGDANSKA ČESTITKA PREDSJEDNICE UPRAVE

Nagradu za Dionicu s najvećim prometom preuzeo je Daniel Daub, član Uprave i CFO Hrvatskog Telekoma, izjavivši: Ponosni smo što smo dobili nagradu „Dionica s najvećim prometom“ kojom se prepoznaju postignuća Hrvatskog Telekoma tijekom ove godine i naš status vodeće dionice na hrvatskom tržištu kapitala. Naš promet je u prvih jedanaest mjeseci 2020. godine iznosio 485 milijuna kuna, što znači da smo zabilježili 40% rast u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a što istodobno predstavlja 18,4% ukupnog dioničkog prometa na Zagrebačkoj burzi. Pogotovo u godini poput ove s puno turbulencija u gospodarstvu i na tržištima kapitala, ponosni smo što smo investicija na koju se ljudi oslanjaju. Osvajanje ove nagrade nije nam strano, budući smo je dobili pet godina zaredom, od 2012. do 2016., ali ovo je prvi put otad te uz veliko poštovanje ostalim kompanijama na tržištu dat ćemo sve od sebe da ponovimo ovaj uspjeh i u 2021. godini.

Dionica Ericsson Nikole Tesle proglašena je Dionicom s najvećim porastom cijene i prometa: Sretna sam što je dionica kompanije Ericsson Nikola Tesla dobitnica dviju nagrada – za najveći porast prometa i najveći porast cijene. To je u godini velikih izazova za sve nas, posebno važan uspjeh jer su ove nagrade odraz naše ustrajnosti i povjerenja javnosti u ono što mi radimo. Kao tehnološki lider, najveći hrvatski izvoznik znanja i društveno odgovoran poduzetnik koji njeguje istinske vrijednosti trajemo više od 70 godina. Ne samo da djelujemo tako dugo, nego i značajno doprinosimo tehnološkom, ekonomskom i društvenom razvoju naše zemlje te globalnog Ericssona, čija smo pridružena članica. Kada nam je bilo najteže, tijekom ove pandemije i potresa, nismo posustali ili tražili alibi za neuspjeh, pronašli smo snagu i motiv da ubrzamo digitalnu transformaciju, unaprijedimo naše procese, razvijamo znanje i vještine naših zaposlenika, promoviramo i investiramo u inovacije, a istodobno zadržimo fokus na ljude, na njihovo zdravlje te na ključne prioritete i kontinuitet poslovanja. Svojim smo radom i zalaganjem osigurali stabilne poslovne rezultate te stvorili prostor i za dodatna zapošljavanja. U najtežim vremenima krize i različitih izazova, vjerujem da naše liderstvo i organizacijska kultura pokazuju svoju punu snagu.
Korporativno upravljanje i društvena odgovornost su sastavni dio našeg integriranog sustava upravljanja, strateških odrednica i naše organizacijske kulture kojima osiguravamo održivi dugoročni razvoj i opstanak kompanije. Nastavit ćemo istim smjerom i najboljom praksom transparentnog, kvalitetnog i profesionalnog odnosa i komunikacije sa svim našim dionicima pa tako i investitorskom zajednicom.
Pred nama u Hrvatskoj i cijelom svijetu je nova faza razvoja – digitalna transformacija koju će dodatno ubrzati implementacija 5G kao otvorene platforme za inovacije. Iskoristimo jedinstvenu prilika da oslobodimo sve kreativne potencijali koje kao društvo i pojedinci imamo. Mi svojim primjerom pokazujemo da je to moguće
, rekla je Gordana Kovačević, predsjednica Ericsson Nikole Tesle.

Interkapital vrijednosni papiri d.o.o. i ove su godine dobitnik nagrade za Člana godine, koja je uručena Matku Maraviću, predsjedniku Uprave: Iznimna nam je čast primiti nagradu Zagrebačke burze za Člana godine te vjerujemo da ona potvrđuje ispravnost naše strategije konstantne promocije domaćeg tržišta kapitala, kvalitetu naše usluge i predanost svih naših zaposlenika. Iza nas je vrlo zahtjevna godina, prvenstveno sa zdravstvenog aspekta, a posljedično i ekonomskog. S druge strane, zadnji mjeseci nose visoku dozu optimizma kao i inovacija u vidu našeg uvrštenja prvih ETF-ova na ZSE. Vjerujemo da će se pozitivni trendovi s kraja godine nastaviti i u 2021. te da će Zagrebačka burza biti u sve većem fokusu kako domaćih tako i inozemnih ulagatelja. Trudit ćemo se i dalje biti predvodnici razvoja i sigurni smo da će nam se pridružiti i ostatak zajednice.

Nagradu za Dionicu godine prema izboru javnosti u ime Hrvatskog Telekoma preuzeo je Daniel Daub, član Uprave i CFO: Velika nam je čast primiti nagradu za „Dionicu godine“ što je jasna potvrda kako su financijska zajednica i javnost prepoznali vrijednost koju stvaramo za naše dioničare. Od IPO-a 2007. godine, Hrvatski Telekom konstantno je među blue-chip kompanijama u Hrvatskoj. U 2020. godini uvršteni smo na Vodeće tržište, povećali smo redovnu dividendu za 14%, sa 7 na 8 kuna, kao i razinu otkupa vlastitih dionica za 20% u odnosu na 2019. godinu. Aktivno pridonosimo razvoju tržišta kapitala, prepoznati smo kao dobro dugoročno ulaganje i to ćemo nastaviti dokazivati u godinama koje dolaze.

Nagradu za doprinos razvoju tržišta kapitala preuzeo je Ivan Kurtović, predsjednik Uprave InterCapital Asset Managementa: Ponosni smo, što smo u jednoj izazovnoj godini kao što je 2020. godina, dobili priznanje Zagrebačke burza za razvoj tržišta kapitala. Nagrada dolazi u jedinstvenom trenutku, kada smo kao prvo društvo za upravljanje fondovima u Jugoistočnoj Europi lansirali prve ETF-ove na domaćem tržištu. To predstavlja ogroman iskorak u unaprjeđenju ponude domaćeg tržišta kapitala jer nudi, na jedan jednostavan, troškovno učinkovit te iznimno transparentan način ulaganje u najbolje kompanije Hrvatske i Slovenije. Osim lansiranja ETF-ova, ponosni smo što smo prvi u Hrvatskoj potpisali deklaraciju o načelima odgovornog investiranja koju propisuje vodeći globalni promicatelj odgovornog ulaganja – Institut PRI. Tako smo i ovdje postavili visoki standard i dokazali veliku osviještenost prema odgovornom ulaganju i brizi o okolišu, kako u operativnom poslovanju, tako i pri odabiru svojih investicija. Tokom 2020. godine, veliki korak smo napravili i u digitalnoj transformaciji gdje smo pokrenuli on-line savjetovanje te dvotjedne webinare na razne financijske teme kojima želimo potaknuti financijsku pismenost svih građana, pogotovo u trenutcima kada su kamatne stope na povijesno niskim razinama te će dostupnost kvalitetnih informacija biti od velike važnosti. Hvala svima kolegama na svom trudu, energiji i entuzijazmu koji unose u cijeli posao jer upravo radi toga gledamo pozitivnije na razdoblje pred nama.

U sklopu svečanosti dodjele Nagrada Zagrebačke burze i ove godine dodijeljena je PwC-ova Nagrada za građenje povjerenja javnosti (engl. Building Public Trust Award – BPTA). PwC Hrvatska i predstavnici Zagrebačke burze, pokrenuli su inicijativu za dodjeljivanje ove nagrade vodećem društvu za otvorenost komunikacije sa svojim dionicima 2018. godine. Cilj je nagrade prepoznati i nagraditi društva koja se ističu jasnoćom i transparentnošću izvještavanja prema svojim dionicima.
Nagradu je predstavio Slaven Kartelo, direktor u PwC-u Hrvatska: Već treću godinu zaredom PwC Hrvatska, u suradnji sa Zagrebačkom burzom, dodjeljuje nagradu za izgradnju povjerenja javnosti za najtransparentnije izvještavanje. Cilj ove nagrade je jednostavan – potaknuti organizacije na izgradnju povjerenja kod javnosti i prepoznati organizacije koje prednjače u otvorenom i poštenom izvještavanju i komunikaciji. Pandemija COVID-19 donijela je trajne promjene i prisilila organizacije na preispitivanje svojih planova kontinuiteta poslovanja, zbog čega transparentnost i odgovornost nikad nisu bili važniji. Ovogodišnji pobjednik, Atlantic Grupa, kao i svi finalisti pokazali su da je to dijelom njihove kulture, što još uvijek nije pravilo za sve na našem tržištu. Čestitamo pobjedniku i nadamo se da ćemo na ovaj način doprinijeti većem značaju transparentnosti izvještavanja i izgrađivanju povjerenja u društvu, što je i naša svrha.

Zahvalivši, Zoran Stanković, potpredsjednik Atlantic Grupe, dodao je: Svaka nagrada veseli, a posebno ova koja nagrađuje izvrsnost u transparentnom i jasnom izvještavanju te kvalitetu korporativnog upravljanja jer je izvedba u tim područjima dominantno u domeni odlučivanja same kompanije te time kompanija na njih može najviše samostalno utjecati. Atlantic Grupa je baš ta područja definirala kao iznimno važna godinama u nazad, čak i puno prije uvrštenja naše dionice na Zagrebačku burzu. Posebno nam je drago da je nagrada primljena baš u ovoj godini prepunoj neizvjesnosti i nesigurnosti u kojoj je svim našim dionicima transparentna komunikacija bila još i važnija no inače.

Nagradu Akademije Zagrebačke burze za doprinos edukaciji o tržištu kapitala primili su Raiffeisen mirovinski fondovi za projekt Raiffeisen Future Boost 2020. Nagradu je preuzela Eva Horvat, članica Uprave Raiffeisen mirovinskog društva: Iznimna mi je čast primiti nagradu Akademije Zagrebačke burze za doprinos edukaciji o tržištu kapitala. Svjesni svoje uloge se samo institucionalnog investitora na tržištu kapitala, nego i financijske institucije u kojoj za mirovinu štedi više od 600.000 građana, pokrećemo i provodimo projekte financijske pismenosti s ciljem podizanja znanja, izgradnje povjerenja i boljeg društva u cjelini.
Tijekom 2020. godine iznenada smo se suočili sa zdravstvenom, ekonomskom i društvenom krizom, stoga nas ova nagrada još dodatno čini ponosnima. Naime, uspjeli smo u navedenim okolnostima osmisliti i pružiti inovativan i relevantan sadržaj.
Ova nagrada samo je poticaj da i u narednim godinama nastavimo razvijati vizije u skladu s vrijednostima koje njegujemo, te ostanemo prepoznatljivi po izvrsnosti.

Dodjelu je zaključila Ivana Gažić, predsjednica Uprave Burze, čestitavši svima nagrađenima.

Povezano